Zahvala Hrvatskog zavoda za norme

Povodom svjetskog dana norma 14.11.2019., na svečanoj sjednici Stručnog vijeća Hrvatskog zavoda za norme, u prepunom Grand Salonu hotela International u Zagrebu, ravnatelj HZN-a Igor Božičević i predsjednica Stručnog vijeća prof.dr.sc. Dina Šimunić, uručili su zahvalnicu našem Marinu Kelavi za njegov značajan doprinos nacionalnoj i međunarodnoj normizaciji. Prilikom uručenja zahvalnice, ravnatelj Božičević obratio se prisutnima prigodnim riječima:

“S velikim zadovoljstvom pozdravljam Kelava Marina, našeg renomiranog stručnjaka za protueksplozijsku zaštitu, direktora tvrtke Fiditas koja, u uskoj suradnji s Hrvatskim zavodom za norme predstavlja Republiku Hrvatsku pri međunarodnom IECEx sustavu za ocjenu sukladnosti opreme, usluga i osobnih kompetencija. Marino Kelava već petnaest godina uspješno vodi međunarodno tajništvo IEC tehničkog pododbora 31J za normizaciju u području zaštite od eksplozije eksplozivne atmosfere.

IEC tehnički pododbor 31J izrađuje korisničke norme iz područja protueksplozijske zaštite u industriji za globalno, svjetsko tržište. Radi se o najvažnijim normama u ovom interdisciplinarnom području znanosti i tehnike prema kojima se provodi klasifikacija prostora ugroženih eksplozivnom atmosferom, projektiranje električnih instalacija u ugroženim prostorima, odabir tzv. Ex opreme, periodički inspekcijski pregledi, održavanje i popravak Ex opreme te certifikacija usluga i osobnih kompetencija prema globalnom IECEx sustavu za certifikaciju u području protueksplozijske zaštite. Ove norme redovito se koriste u gotovo svim granama industrije, kao npr. u industriji nafte i plina, kemijskim postrojenjima, obradi otpadnih voda, elektranama, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, tiskarskim postrojenjima, proizvodnji cementa, željezarama, brodogradilištima, drvnoj industriji, lakirnicama, u rudarstvu i drugdje.

Svojim radom na promociji domaće i međunarodne normizacije u području protueksplozijske zaštite i uskom suradnjom s HZN-om, Marino Kelava dao je značajan doprinos pristupanju RH međunarodnom IECEx sustavu za ocjenjivanje sukladnosti i osnivanju akreditiranog certifikacijskog tijela Fiditas, nacionalnog i međunarodnog centra za certifikaciju s akreditiranim ispitnim laboratorijem za protueksplozijsku zaštitu, čime su osigurani uvjeti za ravnopravno natjecanje hrvatskih proizvođača specijalne Ex opreme i tvrtki koje nude usluge instaliranja, održavanja i popravka Ex opreme na globalnom tržištu. Također, Fiditas je u Republiku Hrvatsku uveo certifikaciju kompetencija stručnog osoblja za usluge iz područja protueksplozijske zaštite uz stjecanje jedinog globalno prepoznatljivog IECEx certifikata i specijalističke pripremne treninge za polaganje IECEx ispita.

Sve navedeno iznimno je značajno za podizanje konkurentnosti domaćih gospodarstvenika i njihovu slobodnu mobilnost na globalnom tržištu. Marino Kelava od početka svojeg djelovanja u području normizacije usko surađuje s HZN-om te zajedno radimo na pripremama za najveći skup znanstvenika i stručnjaka iz područja protueksplozijske zaštite na ovim prostorima čime bismo obilježili četrdesetu godišnjicu hrvatskog IEC tajništva pododbora 31J. Ova manifestacija održat će se u travnju 2021., a suorganizatori su Ujedinjeni Narodi, IEC i IECEx.”